Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Olika groddsorter
Olika groddsorter
Groddar
Kategorier:
Kan ersättas med:
Skott
Recept med groddar:
Inga recept med groddar än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Sprouts
Finska Idätys
Linsgroddar
Ämne Mängd
Vitamin A 0,3750,375 % av RDI
3 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,135714285660,136 % av RDI
0,19 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 22,666666122,667 % av RDI
17 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 4,44444444444,444 % av RDI
0,4 mg
Folat 19,5219,52 % av RDI
61 µg
Fosfor 28,83333339128,833 % av RDI
173 mg
Jod
Järn 32,653061225632,653 % av RDI
3,2 mg
Kalcium 3,1253,125 % av RDI
25 mg
Kalium 9,757575669,758 % av RDI
322 mg
Magnesium 11,74603172911,746 % av RDI
37 mg
Niacin 6,8756,875 % av RDI
1,1 mg
Riboflavin 9,285714285779,286 % av RDI
0,13 mg
Selen 2,2222222222,222 % av RDI
1 µg
Tiamin 19,1666666665919,167 % av RDI
0,23 mg
Zink 18,7518,75 % av RDI
1,5 mg
Alfalfagroddar
Ämne Mängd
Vitamin A 11 % av RDI
8 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,021428571420,0214 % av RDI
0,03 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 10,666666410,667 % av RDI
8 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,22222222222,222 % av RDI
0,2 mg
Folat 11,5211,52 % av RDI
36 µg
Fosfor 11,6666666911,667 % av RDI
70 mg
Jod
Järn 10,20408163310,204 % av RDI
1 mg
Kalcium 44 % av RDI
32 mg
Kalium 2,393939372,394 % av RDI
79 mg
Magnesium 8,5714285598,571 % av RDI
27 mg
Niacin 3,1253,125 % av RDI
0,5 mg
Riboflavin 9,285714285779,286 % av RDI
0,13 mg
Selen 2,2222222222,222 % av RDI
1 µg
Tiamin 6,666666666646,667 % av RDI
0,08 mg
Zink 11,2511,25 % av RDI
0,9 mg
Mungbönsgroddar
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,064285714260,0643 % av RDI
0,09 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 17,333332917,333 % av RDI
13 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,22222222222,222 % av RDI
0,2 mg
Folat 19,5219,52 % av RDI
61 µg
Fosfor 9,0000000189 % av RDI
54 mg
Jod
Järn 9,18367346979,184 % av RDI
0,9 mg
Kalcium 1,6251,625 % av RDI
13 mg
Kalium 4,515151474,515 % av RDI
149 mg
Magnesium 6,6666666576,667 % av RDI
21 mg
Niacin 4,3754,375 % av RDI
0,7 mg
Riboflavin 8,571428571488,571 % av RDI
0,12 mg
Selen 2,2222222222,222 % av RDI
1 µg
Tiamin 6,666666666646,667 % av RDI
0,08 mg
Zink 55 % av RDI
0,4 mg
Sojabönsgroddar
Ämne Mängd
Vitamin A 0,1250,125 % av RDI
1 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,128571428520,129 % av RDI
0,18 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 19,999999520 % av RDI
15 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 2,22222222222,222 % av RDI
0,2 mg
Folat 55,0455,04 % av RDI
172 µg
Fosfor 27,33333338827,333 % av RDI
164 mg
Jod
Järn 21,428571429321,429 % av RDI
2,1 mg
Kalcium 8,3758,375 % av RDI
67 mg
Kalium 14,6666665214,667 % av RDI
484 mg
Magnesium 22,85714282422,857 % av RDI
72 mg
Niacin 6,8756,875 % av RDI
1,1 mg
Riboflavin 8,571428571488,571 % av RDI
0,12 mg
Selen 2,2222222222,222 % av RDI
1 µg
Tiamin 28,3333333332228,333 % av RDI
0,34 mg
Zink 1515 % av RDI
1,2 mg

Groddar och skott kan odlas inomhus vid relativt låga temperaturer och utan konstljus. Ekologiska, närproducerade groddar är därför ett bra miljöval även under vintern. Både billigast och klimatsmartast blir det att odla själv. Det är dessutom enkelt – en daglig sköljning är allt som krävs.

Groddar kan ätas både råa och tillagade. Stekta groddar är till exempel vanligt i flera asiatiska kök.

Svenskodlade groddar i handeln har pastöriserats[1][2], varför risken för bakteriesmittor liknande dem som förekommit i importade groddar torde vara mycket liten[3].

Så här groddar du frön

Många olika frön och bönor kan groddas hemma: Krasse, linser, linfrön, mungbönor, alfalfa, sesam, bovete, hirs, vete, etc.

  1. Skölj fröna och häll en bottenskyla i en ren glasburk
  2. Täck med vatten och ställ mörkt till nästa dag
  3. Töm ur vattnet och skölj fröna, enklast med en silduk över öppningen på burken (men det går utmärkt att skölja av dem i en vanlig sil också)
  4. Häll av vattnet (men låt fröna vara fuktiga) och ställ tillbaka burken mörkt.
  5. Upprepa 3 och 4 tills groddarna är klara. Det kan ta allt från ett par dagar till en vecka, beroende på vad du groddar.

Färdiga groddar ska förvaras svalt, och står sig omkring en vecka.

Vill man ha raka fina groddar kan man använda särskilda groddtråg att odla i.

Länkar


  1. GP: Svenska groddar pastöriseras
  2. KRAV: Larm om Ehec i groddar
  3. Bakteriofager som biokontroll av salmonellakontaminerade groddar, Cecilia Björkehag, SLU 2012: ”Resultaten från pastöriseringsstudien samt litteraturstudien som har gjorts stödjer den nuvarande rekommendationen om värmebehandling av fröer innan groddning.”



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen